Testen op hep C na genezing

NOMOREC
Belangrijke boodschappen:
- Als je eerder hepatitis C hebt gehad, doe dan geen antistoffentest, maar het liefst een RNA-test.
- Vertel de professional die je test dat je eerder hepatitis C hebt gehad. Dan kan daar rekening mee worden gehouden.
 

Geen antistoffentest…

Een antistoffentest is niet geschikt als je eerder hepatitis C hebt gehad. Na genezing blijven vaak levenslang antistoffen in je lichaam aanwezig. Het doen van een antistoffentest is dan nietszeggend. Alleen met een RNA-test weet je of je wel of niet opnieuw hepatitis C hebt opgelopen.
 

Maar een RNA-test

Als je eenmaal genezen bent van hepatitis C, dan kan alleen een RNA-test betrouwbaar aantonen of je opnieuw een infectie hebt opgelopen. De C-test die je bij NoMoreC kunt bestellen is ook geschikt voor jou, want dat is een RNA-test.
 

Eventueel leverwaarden

Leverwaarden meten zou ook kunnen, maar heeft als bezwaar dat het een momentopname is en dat leverwaarden over de tijd fluctueren. Een piek in ALAT-waarden, die aantonen dat er mogelijk iets met je lever aan de hand is, kan worden gemist. Dat wil zeggen: de piek is voorbij op het moment dat jij je laat testen. Of wat ook kan: een piek doet zich pas ná het testen voor.
 
Eventueel zou je kunnen besluiten om twee keer per jaar een leverwaardenmeting en twee keer per jaar een RNA-test te doen. Het hangt er vanaf hoe vaak je risico loopt, onder meer omdat je seks zonder condoom hebt in een netwerk met relatief veel hepatitis C.
 
Vertel de soa-verpleegkundige, hiv-consulent en huisarts altijd dat je eerder hepatitis C hebt gehad, zodat ze een RNA-test bij je doen. Soms staat dit soort relevante informatie niet in je dossier.

terug