Sekspartners waarschuwen

NOMOREC
Belangrijke boodschappen:
- Hepatitis C? Waarschuw je sekspartners, zodat zij zich ook kunnen laten testen.
- Waarschuw zo snel mogelijk na je diagnose.
- Waarschuwen is ook in je eigen belang. Het verkleint de kans dat je straks het virus opnieuw oploopt.
- Bespreek met de professional die jou testte hoe je de partnerwaarschuwing kan aanpakken. Waarschuwen kan ook anoniem.
- Bezocht je de afgelopen tijd seksfeestjes? Zorg dat je de contactgegevens van de ‘hosts’ hebt.
 

Voorkom ‘pingpongen’

Voorkom ‘pingpongen’ van het virus binnen je seksueel netwerk. Dat is uiteindelijk in je eigen belang. Het verkleint de kans dat je het virus opnieuw krijgt als je van hepatitis C genezen bent. Waarschuw je sekspartners tot zes maanden terug, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Reken hierbij vanaf het moment van diagnose. Soms zal de verpleegkundige of arts je zeggen dat het verstandig om verder terug te gaan. Benadruk bij het waarschuwen van je sekspartners dat het om hepatitis C gaat.
Lees meer

Waarschuw al je sekspartners zo snel mogelijk nadat je de diagnose hebt gekregen. Het maakt hierbij niet uit of jullie een condoom gebruikt hebben of niet. Ben je op seksfeestje geweest, waarschuw dan iedereen. Ook mannen waarmee je geen seks hebt gehad, zouden geïnfecteerd kunnen zijn (zie: Wijzen van Overdracht. Benadruk bij het waarschuwen van je sekspartners dat het om hepatitis C gaat. Dit klinkt misschien overdreven maar er zijn nog steeds mensen die hepatitis A, B en C door elkaar halen.

Overleg met de professional die jou de uitslag geeft (huisarts, GGD-arts of -verpleegkundige, hiv-behandelaar, hiv-consulent) hoe lang terug je moet gaan met waarschuwen. De periode van te waarschuwen partners kan variëren van drie maanden tot meer dan een jaar terug. Dat hangt af van hoe frequent je getest bent en wanneer je laatste test was. Ga bij de voorbereidingen (het opstellen van een lijst met contactgegevens van je sekspartners) vooralsnog uit van zes maanden terug. Afhankelijk van wat de professional aangeeft, wordt deze periode dus korter of langer.

 

Hoe pak je het aan?

Je sekspartners waarschuwen is niet het leukste om te doen, maar het wordt vaak wel heel erg gewaardeerd. Zie je er erg tegenop? Vraag dan steun en hulp van de professional. Zo pak je het aan:
Lees meer

Verzamel de contactgegevens van de mannen waar je seks mee hebt gehad, en wanneer jullie seks hadden. Denk aan:

  • telefoonnummers
  • profielnamen op datingapps
  • emailadressen

Bezoek je seksfeestjes? Zorg dan dat je in ieder geval de contactgegevens van de ‘host’ hebt. Hij kan eventueel helpen met waarschuwen en het aanleveren van contactgegevens.
Kies wat het beste bij je past:

  1. Waarschuw al je sekspartners zelf.
  2. Maak samen de professional een plan om al je sekspartners te waarschuwen. Bespreek op welke wijze jij en/of de professional je partners waarschuwt. Anoniem waarschuwen is mogelijk.

Het voordeel van het maken van een plan met de professional, is dat de mannen die je waarschuwt snel een afspraak kunnen maken bij de GGD om zich te laten testen. Ze worden op de soa-poli niet alleen op hepatitis C getest, maar ook op andere soa’s. De professional kan een waarschuwingscode aanmaken via de website www.partnerwaarschuwing.nl waarmee je je sekspartners (anoniem of niet anoniem) kunt waarschuwen. Ook kan het zijn dat de professional je een contactwaarschuwingsstrook meegeeft.

Bespreek je partnerwaarschuwing in het hiv-behandelcentrum? Twee dingen kunnen er dan gebeuren:

  • De hiv-consulent helpt je met het waarschuwen van je sekspartners.
  • De hiv-consulent koppelt je aan iemand van de soa-poli van GGD Amsterdam die het dan verder met je oppakt. Het is goed om te weten dat in Nederland iedere acute hepatitis C-infectie bij de GGD gemeld moet worden. Houd er dus rekening mee dat je gebeld kunt worden door een GGD-medewerker, voor het beantwoorden van vragen en met de vraag of ze je kunnen helpen met partnerwaarschuwing. Dit kunnen twee verschillende gesprekken zijn.

terug