Seks als je hepatitis C hebt

NOMOREC
Belangrijke boodschappen:
- Twaalf weken na je behandeling weet je arts of je officieel genezen bent. Tot die tijd kun je mogelijk virus op anderen overdragen.
- Gebruik tot die tijd trouw condooms en handschoenen en wees extra strikt op het niet delen van spoelstaaf, glijmiddel, toys en chemsattributen.
- Kies voor een-op-een dates, Je kan de kans op overdracht nog verder verkleinen als je daarbij uitsluitend top of bottom bent.
 

Voorzichtigheid tot 12 weken na behandeling

Er zijn tussen infectie en genezing drie fases te onderscheiden. Bij elke fase geven we je informatie over de kans dat het virus wordt overgedragen en waarom het in elke fase belangrijk is om extra maatregelen te nemen om je sekspartners te beschermen.
 

Fase 1 – je wordt nog niet behandeld

Wanneer een hepatitis C infectie bij je wordt vastgesteld, wordt er minstens een maand gewacht tot de behandeling wordt gestart. Deze periode gebruikt de arts om te kijken of je lichaam het virus zelf opruimt. Na een maand is vaak duidelijk of je lichaam hiertoe in staat is. Hoe lang het uiteindelijk duurt voordat je behandeld wordt, verschilt per situatie. Doe je mee aan een studie voor acute hepatitis C dan kun je al ongeveer een maand na diagnose met je behandeling beginnen. Zo niet, dan kan het zijn dat je langer moet wachten tot de infectie chronisch is. Officieel is dit pas 6 maanden na infectie. Het Nederlandse zorgstelsel vergoed alleen de behandeling met DAA’s als je een chronische infecties hebt.

Kans op virusoverdracht in fase 1
Als je een acute hepatitis C hebt, dan kan het zijn dat je een torenhoge viral load hebt. Soms miljoenen virusdeeltjes per ml bloed. Als je nog niet behandeld wordt, dan ben je zeer infectieus voor anderen.
 

Fase 2 – je wordt behandeld

De duur van de behandeling kan variëren van 6 tot 24 weken. Als je niet aan studie voor de behandeling van acute infecties meedoet, dan is de behandelduur meestal drie maanden. Door de behandeling daalt de hoeveelheid virusdeeltjes. Vier weken na behandeling is bij 90% van de mensen het virus niet meer aantoonbaar. Als het virus niet verdwenen is, dan is de viral load meestal laag. Het is wel belangrijk dat je daarna tot het eind van je behandeling doorgaat met iedere dag trouw slikken van je medicijnen. Ook is er een kleine kans dat aan het eind van je behandeling je nog (of weer) een meetbare viral load hebt.

Kans op virusoverdracht in fase 2
Als de viral load verdwenen is of heel laag is, dan is de kans op overdracht vanaf van dat moment erg klein. Hoe klein, dat valt niet te zeggen. Er blijft nog altijd een kans dat je het virus kan overdragen.
 

Fase 3 – je bent klaar met behandeling

Als je klaar bent met behandeling en er zijn geen virusdeeltjes meer aantoonbaar in je bloed, dan ben je nog niet genezen. Er wordt altijd 12 weken afgewacht, omdat het virus soms na staken va de behandeling toch terugkomt. Je wordt pas officieel genezen verklaard als aan het eind van deze periode - zonder de hulp van medicatie –er geen virusdeeltjes meer aantoonbaar zijn in je bloed. De kans dat dit gebeurt is zeer groot: in 95% van de gevallen. Bij ongeveer 5 % van de mensen die behandeld zijn komt het virus terug. Maar je mag ervanuit gaan dat als je behandeld wordt voor een acute infectie en je de pillen trouw iedere dag slikt, de kans dat je tot deze 5% behoort, zeer klein is.

Kans op virusoverdracht in fase 3
Hoewel de kans dat je virus overdraagt na stoppen met de behandeling klein is, blijft voorzichtigheid tot het allerlaatste moment geboden. Als het virus namelijk niet weg is, dan zou dit misschien kunnen komen omdat je een virus bij je draagt dat resistent is voor het middel waarmee je behandeld bent. Met zijn allen moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat we een dergelijk resistent virus aan elkaar doorgeven.

 

Seks is nog wel mogelijk

Als je hepatitis C hebt dan hoeft je seksleven niet helemaal plat te liggen. Realiseer je wel dat 100% voorkomen van transmissie het lastigst is tot ongeveer de 5e week van je behandeling, omdat je tot die tijd nog een torenhoge viral load kunt hebben (zie hierboven). Maar ook daarna – tot 12 weken na je behandeling - bestaat de kans dat je virus kunt overdragen.

Kies daarom - naast wat je normaal gesproken aan risicoreductie toepast - steevast voor:
 • condooms bij neuken en handschoenen bij fisten
 • één-op-één dates
 • een duidelijke rolverdeling (top/bottom)
Versatile seks brengt het risico met zich mee dat je misschien toch virus overdraagt, omdat je sekspartner met jouw glijmiddel in aanraking komt. Dit is vrij lastig te controleren en het maakt de seks niet relaxed voor jullie beiden. Wees verder (zoals altijd) scherp op tussendoor wassen van je pik en kont en op desinfectie van speelplek en van handen en onderarmen. Tot slot: mijd trio’s seksfeestjes, de sauna en cruiseplekken.

De volgende sekstechnieken zijn in principe veilig voor hepatitis C.
 

Orale seks

 • zoenen – tenzij je bloedend tandvlees hebt
 • hem pijpen
 • hem rimmen – tenzij je bloedend tandvlees hebt 
 • hem aftrekken
 • door hem laten aftrekken – zorg dat er geen sperma in/op zijn mond, pik of kont komt. In sperma kan virus zitten.
Je laten pijpen heeft als risico dat je onbedoeld klaarkomt. In je sperma kan virus zitten. Voor je laten rimmen geldt onder normale omstandigheden geen negatief advies, maar omdat het virus ook in je rectaal vocht kan zitten is het beter je niet te laten rimmen.

Anale seks

Je bent uitsluitend top. Veilig is: 

 • neuken met condoom. Gebruik heel veel glijmiddel, controleer regelmatig of het condoom nog omzit en verwissel het condoom iedere 15 minuten omdat daarna de kans op scheuren toeneemt. Let ook op dat je de juiste maat condoom gebruikt. Neem er een die comfortabel zit, maar die niet af kan glijden.
 • dildo’s/toys gebruiken bij je partner. Uiteraard alleen met zijn eigen toys.
 • fisten met handschoenen – tenzij je wondjes op je onderarmen hebt. Doe handschoenen aan voordat je de kont van je partner aanraakt.
Zorg dat jij of je partner tijdens de seks niet aan je kont komt (tip: houd voor de zekerheid je (onder) broek aan).


Je bent uitsluitend bottom. Veilig is:
geneukt worden met condoom. Gebruik heel veel glijmiddel, controleer regelmatig of het condoom nog omzit en verwissel het condoom iedere 15 minuten omdat daarna de kans op scheuren toeneemt. Let ook op dat je de juiste maat condoom gebruikt. Neem er een die comfortabel zit, maar die niet af kan glijden.
gefist worden met handschoenen – tenzij je sekspartner wondjes op zijn onderarmen heeft.
je partner gebruikt dildo’s/toys voor je kont - uiteraard alleen met jouw eigen toys.

Kom tijdens de seks niet aan de kont van je sekspartner. Niet alleen omdat je mogelijk wondjes op je handen of rond je nagels hebt, maar ook omdat glijmiddelresten met hepatitis C op je vinger terecht kunnen komen tijdens de seks. Zorg er verder voor dat je sekspartner niet in jouw glijmiddel gaat zitten of op jouw handdoek gaat zitten of liggen. In glijmiddel en op handdoeken kan ook hepatitis C zitten.

Andere sekstechnieken

BDSM is veilig zolang je bloed-bloedcontact vermijdt en geen spullen met elkaar deelt. Met tepels laten spelen is ook geen probleem zolang dit voorzichtig gebeurt, zodat je huid intact blijft. Piss is veilig, zolang er geen bloed in je urine zit. Scat is niet veilig: mogelijk zit er ook hepatitis C in je ontlasting.

 

Chems

Chems of alcohol gebruiken als je hepatitis C hebt, wordt sterk afgeraden, omdat je lever ontstoken is. Dit vormt een te grote belasting van je lever. Dit geldt ook als je behandeld wordt. Zowel je medicijnen als chems/alcohol moeten door je lever worden afgebroken. Dus of je medicijnen worden niet goed afgebroken, waardoor je meer last krijgt van bijwerkingen, of je chems worden niet goed afgebroken waardoor een overdosis op de loer ligt.
 

Als het toch niet veilig is geweest

Als je denkt dat er toch risico is geweest, neem dan zo snel mogelijk contact op met je hiv-consulent of de soa-verpleegkundige van de GGD, zodat hij of zij een partnerwaarschuwingscode voor je sekspartner(s) kan maken.
 

Wel of niet vertellen dat je hepatitis C hebt

Wel of niet vertellen aan je sekspartners dat je hepatitis C hebt voordat je seks met ze hebt is voor veel mannen een lastig dilemma.
Lees meer

Vertellen dat je hepatitis C hebt, betekent dat jullie beiden extra alert kunnen zijn op het veilig houden van de seks. Je partner snapt dan ook waarom je (opeens) voor condooms kiest. Maar vertellen levert ook een dilemma op. Je wil eerlijk zijn, maar tegelijkertijd weet je dat veel mannen terug zullen deinzen als ze horen dat je hepatitis C hebt. Veel van je sekspartners zullen liever het zekere voor het onzekere nemen en pas weer met je willen afspreken als vaststaat dat je genezen bent. Dit blijft een lastig verhaal, waar we helaas geen adviezen over kunnen geven. Ze zult zelf moeten bepalen hoe je met dit dilemma omgaat.


terug