Genezing dankzij medicatie

NOMOREC
Belangrijke boodschappen:
- Je kunt met medicatie van hepatitis C genezen.
- De behandeling met DAA's is zeer effectief en heeft relatief weinig bijwerkingen.
- Ook bij een acute infectie kun je in studieverband heel snel met DAA's beginnen.
 

DAA's

Tegenwoordig zijn er zeer effectieve geneesmiddelen tegen hepatitis C, met relatief weinig bijwerkingen en een relatief korte behandelduur. Deze middelen worden Direct Acting Agents ofwel DAA's genoemd.
Lees meer

Soms worden deze DAA's in combinatie met het middel ribavirine gegeven. DAA's worden vergoed als je een chronische hepatitis C-infectie hebt (officieel is een hepatitis C chronisch als de infectie meer dan zes maanden oud is). De behandelduur is 8 -24 weken. Er zijn ook studies waarbij gekeken wordt of 6 weken behandelen voldoende is.

 

Voordelen van snel behandelen

Er zijn twee belangrijke redenen om je snel te laten behandelen.
Lees meer

Je zo snel mogelijk laten behandelen betekent dat het virus nauwelijks schade aan je lever kan aanrichten. Ook kun je na succesvolle behandeling het virus niet meer overdragen. Het heeft dus voordelen om zo snel mogelijk met behandeling tegen hepatitis C te beginnen. Let op: soms wacht je behandelaar bij een acute infectie enkele weken of langer met het starten van de behandeling. Er is namelijk een kans dat je spontaan geneest tijdens de acute fase. Bij mensen met hiv is die kans helaas klein: maximaal 10-15% procent geneest vanzelf. Bij mensen zonder hiv is dat percentage iets hoger: 30-40%.

 

Behandeling met DAA's bij een acute infectie

Als je een acute infectie hebt, dan zijn er in studieverband mogelijkheden om snel met hepatitis C-behandeling te beginnen. Met snel bedoelen we ongeveer een maand na diagnose.
Lees meer

De onderzoeken naar DAA’s zijn tot nu alleen uitgevoerd onder mensen met een chronische hepatitis C. Daarom worden deze middelen alleen vergoed door de zorgverzekeraar als je een chronische infectie hebt en niet als je een acute infectie hebt. Veel artsen denken dat de nieuwste medicatie ook goed werken bij een acute infectie. Toch moet hier eerst zorgvuldig onderzoek naar worden gedaan. Twee studies voor behandeling van acute hepatitis C-infecties werven daarom nu deelnemers. Heb je een recente acute infectie en wil je het virus niet meer kunnen overdragen? Geef je dan op voor een van deze studies. Je kunt al snel beginnen met de behandeling. Met snel bedoelen we ongeveer een maand na diagnose. Er wordt altijd een maand afgewacht om te zien of je lichaam het virus zelfstandig opruimt.  

  1. REACT-Studie
    In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam loopt een wereldwijd onderzoek voor mensen met acute hepatitis C. Geïnteresseerden die voldoen aan de toelatingscriteria zullen behandeld worden met een eenmaal daagse behandeling met sofosbuvir/velpatasvir tabletten. Door loting zal bepaald worden of deze behandeling 6 of 12 weken zal duren. Doel van deze studie is om aan te tonen dat 6 weken behandeling voor een acute hepatitis C-infectie net zo goed is als 12 weken behandeling. Meedoen of meer weten? Je kunt contact opnemen met de polikliniek Leverresearch van het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Via het e-mailadres leverresearch [apenstaartje] amc.nl of via telefoonnummer 020-566 8468. Je kunt eventueel een bericht inspreken op de voicemail. 
     
  2. DAHHS2-studie
    Deze studie loopt in 7 centra verspreid over Nederland en België. In Amsterdam doen het OLVG en in het MC Slotervaart mee. Als je niet in een van deze ziekenhuizen voor hiv behandeld wordt, dan kun je toch meedoen aan deze studie. Je bent in dat geval van harte welkom bij het Erasmus MC in Rotterdam. De behandeling in de DAHHS2-studie bestaat uit 8 weken Zepatier (één pil per dag met heel weinig bijwerkingen). Een samenvatting vind je hier. Doel van de studie is te bewijzen dat deze behandeling goed werkt bij acute hepatitis C en dat de behandeling korter kan (8 weken i.p.v. de standaard 12 weken voor chronische hepatitis C). Om mee te kunnen doen moet vaststaan dat je recentelijk geïnfecteerd bent. Dat wil zeggen: minder dan zes maanden geleden was je laatste hepatitis C-test nog negatief. Deelnemers aan deze studie die naar Rotterdam moeten komen krijgen reiskosten vergoed. Vraag je arts om contact op te nemen met de studiecoördinator via a.boerekamps [apenstaartje] erasmusmc.nl of met dr. Bart Rijnders, hiv-behandelaar in het Erasmus MC via 010-7033 510.
 

Genezing van hepatitis C

Van genezing is sprake als er 12 weken na afronding van de behandeling geen virus meer in je lichaam is te vinden. Je bent dan officieel genezen en je kan het virus niet meer overdragen. Je kan wel opnieuw hepatitis C oplopen.
 

Ervaringsverhalen

Hieronder staan ervaringsverhalen van mannen die de nieuwste generatie hepatitis C-medicatie hebben gebruikt.
 

Vasilis - 44 jaar

"In 2016 hoorde ik dat ik hepatitis C had. Ik ben drie maanden met de nieuwste generatie medicijnen behandeld. Ik heb niet veel last van bijwerkingen gehad. Ik voelde wel dat ik wat sneller moe werd. Ook voelde ik me soms wat down, maar ik weet niet goed of dat nu door de medicijnen kwam of door de hele situatie. Maar over het algemeen was de behandeling goed te verdragen, moet ik zeggen."
 

Bas - 38 jaar

"In 2016 ben ik drie maanden behandeld. Ik had totaal geen last van bijwerkingen. Misschien ben ik sowieso minder gevoelig voor bijwerkingen. Toen ik in 2011 voor de eerste keer hepatitis C opliep, heb ik mezelf een half jaar lang wekelijks moeten injecteren met peginterferon. Ik werd daar moe van, maar ik kon wel blijven werken. Wat ik het zwaarst vond is dat mijn seksleven toen zes maanden stil lag. Ik wilde alles doen om te voorkomen dat ik het virus op iemand anders zou overdragen. De tweede keer dat ik werd behandeld, scheelde het dus enorm dat de kuur de helft korter duurde."
 

Christiaan - 26 jaar

"Ik heb twee keer hepatitis C gehad. De eerste keer ruimde mijn lichaam het virus zelf op. De tweede keer, in 2017, lukte dat helaas niet. Ik bleef een lage viral load houden. Daarom besloot ik aan de REACT-studie mee te doen. Ik ben zes weken behandeld. Ik moest tevoren switchen van hiv-medicatie. Dit was nodig vanwege mogelijke wisselwerking met de hepatitis C-medicijnen. Ik zei tegen mijn arts dat ik graag een hiv-middel wilde waarbij ik niet hoefde te eten. Deze switch van hiv-medicatie is mij slecht bevallen. Ik kreeg last van slapeloosheid en werd heel erg onrustig in mijn hoofd. In overleg met mijn arts ben ik overgegaan naar een hiv-middel waarbij je wel moet eten. Van dat laatste middel had ik gelukkig niet zoveel last. Ik had, kortom, last van het switchen. Dat is wel iets om op te letten. Van de hepatitis C-medicijnen zelf heb ik niets gevoeld."
 

Kees - 34 jaar

"Ik heb twee keer hepatitis C gehad, in 2011 en 2016. De tweede keer ben ik behandeld met DAA’s. Na drie maanden was ik van het virus af. Of ik bijwerkingen had? Ja, ik voelde me moe. Vooral ’s ochtends bij het wakker worden. Overdag ging het eigenlijk wel, maar ‘s avonds rond een uur of acht, negen viel het doek. Maar deze moeheid was niets vergeleken met de vermoeidheid uit 2011, toen ik nog de oude behandeling kreeg. Ik kon toen weliswaar blijven werken, maar daar was alles mee gezegd. Het was toen werken-slapen-werken–slapen en dat 24 weken lang. De behandeling met DAA’s was toch écht een ander verhaal."


terug