alles over hep c

NOMOREC

Wat is hepatitis C?

- Hepatitis C wordt via contact met bloed overdragen, maar het is ook een soa.
- Als soa komt het vooral voor onder homomannen binnen specifieke netwerken.
- Als je niets doet aan hepatitis C, dan kan dit op langere termijn leiden tot leverziekte en leverkanker.
- Van hepatitis C kun je genezen dankzij medicatie. Wel kun je het virus na genezing opnieuw oplopen.
- Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C, zoals je dat wel hebt tegen hepatitis A en B.
 

Leverontsteking

Hepatitis betekent dat de lever ontstoken is. Vaak is een virus de oorzaak van hepatitis. Bij hepatitis C is het hepatitis C-virus (Hep C, HCV) de boosdoener.
Lees meer

Het hepatitis C-virus werd in 1989 ontdekt. Wereldwijd dragen 71 miljoen mensen dit virus bij zich. In Nederland hebben naar schatting ongeveer 20.000 mensen hepatitis C. Homomannen vormen maar een hele kleine groep in dit geheel. Jaarlijks worden er in Nederland bij homomannen tussen de 30 en 60 nieuwe hepatitis C-infecties gevonden. Hepatitis C kan in bloed, sperma, rectaal vocht en poepdeeltjes zitten.

Hepatitis C kan bij de seks worden overgedragen. Om precies te zijn bij anale seks. Hoe dat komt is niet volledig vastgesteld. Wellicht speelt bij anale seks een grotere kans op kleine (onzichtbare) bloedingen een rol. Bij vaginale seks is de kans op seksueel overgedragen hepatitis C verwaarloosbaar klein. Als soa komt hepatitis C vooral voor onder homomannen. Maar ook weer niet bij alle mannen die seks hebben met mannen. Je ziet hepatitis C vaker binnen specifieke netwerken.

 

Een ernstige soa

Als je niets doet aan hepatitis C, dan kan dit op langere termijn leiden tot leverziekte en leverkanker. Als je hiv hebt, bestaat de kans dat schade aan je lever sneller optreedt.
 

Verschil hepatitis A, B en C

Hepatitis A, B, en C infecteren alle drie de lever en veroorzaken daar een ontsteking, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.
Lees meer
 

Behandeling

Hepatitis A moet je uitzieken, er zijn geen medicijnen voor. Het virus verdwijnt na verloop van tijd uit je lichaam.

Hepatitis B kun je spontaan klaren. Bij de meeste volwassenen gebeurt dat ook. Bij ongeveer vijf procent wordt de infectie chronisch. In sommige gevallen is genezing door behandeling mogelijk. Een alternatief is dat hepatitis B blijvend wordt onderdrukt met medicijnen, zoals ook gebeurt bij hiv.

Bij hepatitis C is er een veel kleinere kans dan bij hepatitis B dat je het virus zelfstandig opruimt. Van de mensen met hiv klaart maar 10-15% het virus zelf. Van hepatitis C kun je echter vrijwel altijd genezen dankzij medicatie.

Preventie

Tegen hepatitis A en B is er een vaccin, tegen C helaas niet. Heb je ooit hepatitis A of B gehad, dan kun je het geen tweede keer krijgen. Bij hepatitis C ligt dat anders. Na genezing kun je opnieuw hepatitis C oplopen.
 

Genotypes

Van hepatitis C bestaan zes belangrijke genotypes. Homomannen worden voornamelijk geïnfecteerd met genotype 1 of 4. Voor de behandeling maakt het echter weinig uit. Vrijwel iedereen kan tegenwoordig genezen van hepatitis C.
 
terug