alles over hep c

NOMOREC

Netwerken met relatief meer hepatitis C

- Niet iedere homoman loopt risico op deze soa. Het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen binnen specifieke netwerken. Vaak weet je wel of dit ook voor jouw seksuele netwerk geldt.
- Hepatitis C komt vooral voor onder hiv-positieve homomannen.
- Ook wordt hepatitis C wat vaker gevonden onder sommige mannen die PrEP (gaan) gebruiken. Hiv-negatieve mannen, waaronder PrEP-gebruikers, hebben een groter risico op hepatitis C als ze seks zonder condoom hebben in een netwerk waarin hepatitis C voorkomt.

 

Specifieke netwerken

Vaak weet je wel of hepatitis C vaker in jouw seksuele netwerk voor komt. Bijvoorbeeld omdat een fuckbuddy van je hepatitis C heeft (gehad). Of omdat iemand die verder van je af staat een infectie heeft (gehad) en qua seksvoorkeuren in dezelfde ‘vijver’ van mannen als jij vist. Ga naar Wijzen van overdracht als je wilt weten welke situaties in verband gebracht worden met een groter risico op hepatitis C.

 

Vooral onder mannen met hiv

Vooral mannen met hiv lopen via seks hepatitis C op. Dit op zich heeft niets met je hiv-infectie te maken, maar meer omdat hepatitis C vaker voorkomt in de seksuele netwerken van hiv-positieve mannen. Ook als je medicatie gebruikt tegen hiv, loop je nog steeds risico op deze soa. Uiteraard loopt niet iedere man met hiv een even groot risico op hepatitis C.
Lees meer

De kans om als hiv-positieve man hepatitis C te krijgen, is sterk afhankelijk van het soort seks dat je hebt (bijvoorbeeld of je wel of niet altijd condooms gebruikt) en van het netwerk van mannen waarmee je seks hebt. Zie hierboven.

Denk je dat je als hiv-positieve man risico loopt op hepatitis C? Laat je iedere drie maanden op dit virus testen. Test extra tussendoor als je het idee hebt dat je door het soort seks dat je hebt gehad, meer risico op hepatitis C hebt gelopen dan normaal gesproken. Doe dit ook als je door een sekspartner gewaarschuwd bent dat hij hepatitis C heeft.

Voor extra testen op hepatitis C kun je:

  • de C-test van NoMoreC bestellen (RNA-test)
  • naar de soa-poli van GGD Amsterdam gaan (2 keer per jaar extra testen is daar mogelijk)
  • naar je huisarts gaan

Meer info bij Testen op hepatitis C.

 

Soms ook mannen zonder hiv

Af en toe lopen ook mannen zonder hiv via de seks hepatitis C op. Vooral bij mannen die PrEP (gaan) gebruiken wordt wat vaker hepatitis C gevonden.
Lees meer

Je hebt een grotere kans om als hiv-negatieve man hepatitis C op te lopen als je seks zonder condoom hebt in een netwerk waarin hepatitis C voorkomt.

PrEP

Met name onder mannen die PrEP (willen gaan) gebruiken wordt er wat vaker hepatitis C gevonden. Het is onwaarschijnlijk dat PrEP je biologisch kwetsbaarder maakt voor hepatitis C.

Uiteraard loopt niet iedere PrEP-gebruiker een even groot risico op hepatitis C. De kans om als PrEP-gebruiker hepatitis C te krijgen lijkt samen te hangen met het soort seks dat je hebt(bijvoorbeeld of je wel of niet altijd condooms gebruikt) en het netwerk van mannen waarmee je seks hebt.

Denk je dat je als PrEP-gebruiker risico loopt op hepatitis C? Laat je iedere drie maanden op dit virus testen. Test extra tussendoor als je het idee hebt dat je door het soort seks dat je hebt gehad meer risico op hepatis C hebt gelopen dan normaal gesproken. Doe dit ook als je door een sekspartner gewaarschuwd bent dat hij hepatitis C heeft.

GGD Amsterdam: Binnen het AmPREP-project word je twee keer per jaar getest op hepatitis C. In de Discover-studie gebeurt het testen op hepatitis C één keer per jaar. Bij InPrEP (=zorg voor mannen die zelf hun PrEP (online) hebben geregeld) wordt je vier keer per jaar getest op hepatitis C.


Voor (extra) testen op hepatitis C kun je:

  • de C-test van NoMoreC bestellen (RNA-test)
  • naar je huisarts gaan

Meer info bij Testen op hepatitis C
 

terug