alles over hep c

NOMOREC

De kans op overdracht verkleinen

Belangrijke boodschappen:
- Er is best veel wat je kunt doen om de kans op hepatitis C-overdracht te verkleinen. Ook als je geen condooms gebruikt.
- We geven 13 algemene adviezen. Daarnaast krijg je aanvullende adviezen voor negen specifieke situaties.
- Stel voor jezelf vast of de adviezen die we geven bij jou passen.
 

C WhatYouCanDo!

 

Alle 13 goed

We geven 13 belangrijke adviezen waarmee je de kans op hepatitis C-overdracht kunt verkleinen.
Lees meer
 1. Gebruik  altijd je eigen spoelstaaf. Ben je aangewezen op de spoelstaaf van een ander? Weet dan hoe je deze kunt desinfecteren.
   
 2. Gebruik altijd je eigen pot of fles glijmiddel. Zorg dat je sekspartners de pot of fles met schone en desinfecteerde handen vastpakken.
   
 3. Neuken: condooms verkleinen de kans op hepatitis C en andere soa’s. Gebruik je geen condooms? Laat dan niet in je klaarkomen en zorg dat er geen sperma op de anus komt.
   
 4. Ass play: gebruik je eigen dildo’s/toys voor je kont. Deel ze nooit met anderen. Zorg dat er geen glijmiddel van een ander op jouw toys terechtkomt. Wil je toch delen? Weet dan hoe je dildo’s/toys kunt desinfecteren.
   
 5. Fisten: handschoenen verkleinen de kans op hepatitis C. Ontvet én desinfecteer direct na het fisten je handen en onderarmen, ook als je handschoenen gebruikt.
   
 6. Chems: deel geen rietjes, spuiten, naalden, meth-pijpjes, etc.
   
 7. Ga als bottom op je eigen handdoek liggen. Deel nooit handdoeken.
   
 8. Ontvet en desinfecteer sling, bench en speellaken voordat je er plaats op neemt. Leg vervolgens je eigen handdoek neer om op te liggen.
   
 9. Maak je een break tijdens de seks? Was je kruis en kont met milde zeep of wasgel en spoel na met veel water. Zo voorkom je ‘stempelen’ met glijmiddel op speellaken, stoelen, etc. en verklein je de kans op overdracht van het virus als je met iemand anders gaat neuken. Vergeet bij het wassen niet je schaamhaar en je ballen. Bedenk dat er ook glijmiddel onder je cockring kan zitten.

  Let op: gebruik nooit desinfectiemiddelen voor je pik en kont. Je slijmvliezen kunnen erdoor geïrriteerd raken. Wassen met milde zeep of wasgel en goed naspoelen is het maximale wat je daar kunt doen om de kans op hepatitis C-overdracht te verkleinen.
   
 10. Ondanks alles kun je nog steeds risico lopen: het ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Test daarom iedere drie maanden op hepatitis C, ook als je risicoreductiestrategieën toepast.
   
 11. Test ook iedere drie maanden op andere soa’s. Je loopt makkelijker hepatitis C op als je een soa hebt.
   
 12. Infectie? Start snel met medicatie. Er zijn mogelijkheden om snel te beginnen. Na genezing kun je het virus niet meer doorgeven.
   
 13. Infectie? Waarschuw al je sekspartners, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Ga in ieder geval tot zes maanden terug. Reken hierbij vanaf het moment van diagnose. Door je partners te waarschuwen voorkom je ‘pingpongen’ van het virus binnen je seksuele netwerk.
   

SOA pag 2 Eindproduct Dutch

 
SOA pag 3 eindprocuct Dutch

  

Adviezen voor negen specifieke situaties

Er is veel wat je kunt doen om hepatitis C de pas af te snijden. Lees voor negen specifieke situaties de adviezen die we geven en ga voor jezelf na of je deze in de praktijk misschien al toepast.
Lees meer
 

Anale seks algemeen

 • Zet je initialen op je eigen pot/fles glijmiddel. Zo weet de ander welk glijmiddel van jou is.
 • Zorg dat je niet in het glijmiddel van een sekspartner gaat liggen.
 • Ben je top? Zit niet met je hand aan of in je eigen kont. Mogelijk breng je glijmiddel met virus via je hand naar je kont. Of juist omgekeerd: met je hand breng je glijmiddel van jouw kont naar zijn kont.
 • Ben je bottom? Zit niet met je hand aan de kont van de top. Mogelijk breng je glijmiddel met virus via je hand naar zijn kont. Of juist omgekeerd: met je hand breng je glijmiddel van zijn kont naar jouw kont.
 • Wacht een aantal dagen met seks als je een medische behandeling aan je anus hebt gehad.
 • Heb ook geen seks als je herpes hebt. De blaasjes van herpes kunnen overdracht van hepatitis C vergemakkelijken.
 

Neuken

 • Doe een eikelpiercing uit om de kans op beschadigingen/bloedingen te verkleinen.
 • Gebruik veel glijmiddel. Dit verkleint de kans op beschadigingen en bloedingen.
 • Als je spuug gebruikt in het begin (bijvoorbeeld na het rimmen) ga dan zo snel mogelijk over op glijmiddel. Spuug werkt maar kort als glijmiddel. Het wordt al snel te droog.
 • Doe condooms na gebruik voorzichtig af. Was en desinfecteer daarna altijd je handen. Als iemand hepatitis C heeft dan zit het virus aan de buitenkant het condoom.
 

Ass play met vingers, dildo’s en andere toys

 • Leg je dildo’s/toys apart van de spullen van je sekspartner(s) en stal ze goed uit. Zo voorkom je dat iemand bij het uitzoeken van een toy met glijmiddelhanden jouw dildo’s/toys beetpakt.
 • Was en desinfecteer je handen voordat je iemands dildo/toy pakt om er mee te spelen. Glijmiddel (van jezelf of iemand anders) kan nog aan je handen zitten.
 • Gebruik het liefst handschoenen als je bij iemand met vingers of dildo’s/ toys speelt.
 

Fisten

 • Gebruik een lube op siliconen- of waterbasis om scheuren van latex handschoenen te voorkomen. Voorbeelden van lube op waterbasis zijn J-lube, Amos of andere merken gels die door dierenartsen worden gebruikt. Gebruik je toch liever olie of vet als glijmiddel? Gebruik nitril handschoenen. Deze worden niet door olie of vet aangetast.
 • Ben je als bottom allergisch voor latex? Gebruik nitril handschoenen.
 • Wil je vet of olie gebruiken bij fisten? Gebruik nitril handschoenen. Nitril wordt niet aangetast door vet of oliehoudende glijmiddelen.
 • Gebruik véél, heel veel glijmiddel. Dit verkleint de kans op bloedingen. Koop knijpflacons als deze of deze. Deze knijpflacons worden op de markt gebracht als intiemdouches voor vrouwen (vaginale douches). Degene die met je speelt kan je hiermee diep van binnen volspuiten met glijmiddel. Er is geen betere manier om ‘gelubed’ te worden. Ze worden verkocht voor eenmalig gebruik. Als je zowel het flesje als de lubestaaf 5 minuten desinfecteert in een chlooroplossing (zie desinfectie van dildo’s/toys en spoelstaaf), dan kun je de flacons meerdere malen gebruiken. Let op: altijd goed naspoelen met water nadat je met chloor gedesinfecteerd hebt.
 • Bouw rustig op met fisten. Forceer nooit.
 • Als glijmiddel roze kleurt, neem een pauze. Roze glijmiddel duidt op een beetje bloed. Stop met neuken of fisten als er meer bloed vrijkomt. Spoel eventueel je kont met koud water zodat de bloedvaatjes dichttrekken. Las een lange pauze in.
 • Doe fisthandschoenen na gebruik voorzichtig af. Als iemand hepatitis C heeft dan zit het virus aan de buitenkant van de handschoen.
 • Was en desinfecteer je handen en onderarmen direct na het fisten. Doe dit ook als je handschoenen hebt gebruikt. Door direct te wassen voorkom je dat je glijmiddel met virus verspreidt.
 • Als je tussen het fisten door geneukt hebt, was dan je pik, ballen, schaamhaar en eventueel liezen met milde zeep of wasgel. Spoel goed af met water. Een desinfectiemiddel toepassen bij het wassen van je pik en je anus wordt afgeraden door dermatologen, omdat desinfectiemiddelen het slijmvlies van je pik en je anus en rectum zouden kunnen aantasten. Dit vergroot de kans om hepatitis C op te lopen. Om resten glijmiddel te verwijderen kun je dan het beste water en een milde zeep of wasgel gebruiken, waarbij goed naspoelen met water belangrijk is. Dit is het maximale wat je van onderen kunt doen om de kans op hepatitis C overdracht te verkleinen.
 • Deel geen schaartjes, nagelknippers en vijlen om je nagels kort en glad te maken. Hepatitis C kan zich ook aan deze attributen hechten. Net als voor scheermesjes en tandenborstels geldt dat je deze niet moet delen.
 

Chems

 • Breng chems liever niet anaal in (‘booty bumpen’). Het tast je slijmvliezen flink aan. Je bent hierdoor kwetsbaarder voor hepatitis C.
 • Deel geen meth-pijpje bij het roken van crystal meth (tina). Het delen van een meth-pijp kan riskant zijn. De kans op uitgedroogde lippen is groot als je te weinig drinkt. De hitte van de pijp kan voor kleine barstjes in je lippen zorgen. Je bent hierdoor kwetsbaarder voor hepatitis C als er virus op het mondstuk zit.
 • Deel geen rietjes bij het snuiven van chems. Het snuiven van chems kan tot minuscule bloedingen in de neus leiden. Je hoeft daar niets van te merken. Als je een rietje of ander snuifgerei gebruikt, dan kunnen bloeddeeltjes met hepatitis C aan het rietje blijven kleven. Tip: Zet een glas met veel voorgeknipte rietjes neer en gooi gebruikte rietjes direct weg in de prullenmand. Of zorg dat ieder zijn eigen kleur rietje heeft.
 • Deel geen spuiten bij het booty bumpen (=anaal inbrengen van chems). Gebruik altijd je eigen spuit en leg spuiten niet bij elkaar in de buurt. Zorg dat ieder zijn eigen kleur spuit heeft, zodat je je niet vergist. Hepatitis-virussen overleven lang in spuiten.
 • Deel geen naalden, spuiten etc. bij het slammen (=injecteren van chems). Zorg dat iedereen zijn eigen kleur spuiten en naalden heeft, zodat je je niet vergist. Gooi gebruikte naalden en spuiten direct in een naaldencontainer.
 • Deel geen filters, watjes om te stelpen en bekers/bakjes waar je spuiten in legt bij het slammen. Deel ook niet het gesteriliseerde water waarin je je chems oplost. Hepatitis-virussen kunnen ook in al deze drugsattributen lang actief blijven.
 • Breng een volle naaldencontainer naar een apotheek of naar de soa-poli van GGD Amsterdam.
 

Seks met meerdere mannen

 • Wees bij het spelen op seksfeestjes extra alert op desinfectie.
 • Speel liefst met bekenden (fuck buddy’s). Je kan dan makkelijker afspraken maken over risicoreductie en de kans is groter is dat er partnerwaarschuwing plaatsvindt voor hepatitis C of een andere soa.
 

Daten

 • Vertel voordat je seks hebt met iemand welke risicoreductiestrategieën voor hepatitis C je toepast.
 • Zorg dat je contactgegevens (liefst telefoonnummers) bewaart van je sekspartners van de afgelopen zes maanden (en langer als je minder dan een keer per half jaar test op hepatitis C). Bewaar ook contactgegevens van de ‘hosts’ van seksfeesten. Houd voor jezelf bij wanneer je met wie seks hebt gehad. Dit is belangrijk in verband met partnerwaarschuwing, mocht een van jullie hepatitis C hebben. Als je de contactgegevens van de host bewaart, dan kan partnerwaarschuwing eventueel ook via hem plaatsvinden.
 

Voorbereiding op de seks

 • Als je je ballen scheert, doe dit dan een paar dagen voordat je seks hebt. Door scheren kunnen minuscule wondjes ontstaan. Hierdoor kun je makkelijker hepatitis C oplopen of overdragen.
 • Ontvang je partners bij jou thuis? Zorg voor een stapel schone ‘speelhanddoeken’ (op 60 graden gewassen). Zo heeft iedereen zijn eigen handdoek. Kies het liefst voor verschillende kleuren handdoeken. Dan kan er geen verwarring ontstaan over van wie de handdoek is.
 • Zorg voor voldoende keukenpapier (om glijmiddel te verwijderen voordat je ontvet en desinfecteert).
 • Zet een afvalbak in de buurt, zodat gebruikt keukenpapier, condooms en fisthandschoenen niet rondslingeren en overal glijmiddel achterlaten.
 • Zorg voor een goed ‘lichtplan’, zodat je goed kan zien of je sekspartner bloedt. Gebruik liever geen rood licht.
 • Spreek je af bij iemand anders? Neem altijd je eigen desinfectiemiddelen, zeep en glijmiddel mee. Pak ook een paar handdoeken in waar je zelf op kunt gaan liggen als je bottom bent. Ga er niet vanuit dat de persoon die jou ontvangt dit in huis heeft.
 

Aftercare

 • Risicovolle seks gehad? Doe na 14 dagen de C-test van NoMoreC! Binnen een week heb je de uitslag.
 • Krijg je onverhoopt hepatitis C? Laat je zo snel mogelijk behandelen, zodat je na genezing het virus niet meer kunt overdragen op je sekspartners.
 • Waarschuw al je sekspartners tot zes maanden terug als je een hepatitis C-infectie hebt, zodat zij zich ook zo snel mogelijk kunnen laten testen. Partners waarschuwen is uiteindelijk in je eigen belang: je kunt hepatitis C na genezing opnieuw oplopen. Door je sekspartners te waarschuwen voorkom je 'pingpongen’ van het virus.
terug